Încă sunt cetăţean cu drept la liberă exprimare

Publicat la November 4, 2014

SOS-libertatea-de-exprimare---b--Opinii---b-Domnilor, de ce aduceţi în discuţie motive atât de puţin relevante când vine vorba de votarea preşedintelui ţării în turul II? De ce alegeţi să invocaţi cetăţenia unei persoane, doar pentru că alte beţe de băgat în roate nu aveţi?

Ştiţi, eu aş vota un ungur, un american, un evreu şi ce mai poate fi, atât timp cât e o persoană echilibrată, care o să-şi dea interesul ca binele cetăţenilor să fie pus mai presus de binele personal. Sincer, culoarea persoanei respective nu mă prea interesează, pentru că noi, românii, devenim fanatic de patriotici pe 1 decembrie şi o dată la cinci ani când avem alegeri prezidenţiale. Patriotism de-ăsta tras de coadă, ieftin şi uşor de găsit la drumul mare.

Domnilor, de ce-i credeţi proşti pe români? Ştiţi, părinţii şi bunicii mei n-au făcut multă şcoală şi nici n-au avut atâtea resurse ca să se informeze, dar vine din spate o generaţie pentru care au luptat cei din 89. Aceştia s-au străduit să ne ajute să învăţăm carte, ca măcar noi să avem parte de un viitor strălucit. Tocmai de aceea am fost extrem de surprinsă când preşedintele Consiliului Judeţean din oraşul nostru era oripilat de rezultatul alegerilor. Nu-şi putea explica cum domnul Ponta are atât de puţini susţinători în Bistriţa, când primarul aparţine PSD-ului, iar sub conducerea lui s-au făcut multe lucruri bune, frumoase şi demne de aprecieri.

Bistriţenii nu votează partidul şi cred că nici românii, în general, nu o fac. Dacă ar vota partidul, atunci campania electorală ar fi lipsită de importanţă, bannerele cu mutra fiecărui candidat şi un slogan care dau bine la privit şi la citit ar deveni irelevante. Omul votează omul! Îl votezi că-ţi place de el ca persoană, că apreciezi ce a făcut până acum, că ai credinţă că va face şi de acum înainte şi câte n-or mai fi. Nu-l votezi că-i din PSD, ACL sau candidat independent. Bine, poate o faci, dacă eşti parte din vreun partid nu din dorinţa de a face politică, ci din nevoia de a câştiga nişte bănuţi ca să te întreţii singur şi să nu mai trăieşte pe spatele părinţilor.

Sincer, nu am fost preocupată de politică aşa cum sunt alţii, dar meseria m-a învăţat că a fi informat e de multe ori o „virtute”.  Nu scriu în calitate de jurnalist, ci de cetăţean, fiindcă asta sunt înainte de toate. Nu simpatizez niciuna dintre părţi, dar empatizez cu nevoia românilor şi a fratelui şi surorii mele mai mici, faţă de care simt că am o datorie morală. Datoria de a-mi exercita dreptul la vot, la liberă exprimare şi la asigurarea, atât cât e posibil, a unui viitor mai înfloritor pentru ei (nu în străinătate, ci aici, în România noastră). Nu mi-aş dori ca ei, iar mai apoi eu, să le spunem altora că preşedintele ţării e plagiator. Ne-au învăţat în facultate că plagiatul se pedepseşte şi ne-au pus Constituţia în braţe ca să „mâncăm” legea dreptului de autor. E drept că actualul guvern a dat atâtea ordonanţe de urgenţă şi a modificat legile, încât probabil nu mai reuşeşte să le dea de capăt şi aşa se explică plagiatul fără buton de stop. Oricum, ştiu cât de nasol te simţi când vezi că altul îşi însuşeşte munca ta. Ce să vă mai zic de legea 82/2012 pe care au declarat-o neconstituţională în septembrie şi din cauza asta telefonul meu va rămâne mult şi bine în braţele hoţului?! Şi-au făcut bine numai lor, pentru că fiţi siguri că SRI-ul nu o să intervină ca să mă ajute pe mine, pentru că, teoretic, n-au nicio obligaţie şi nici nu e o cauză de sărit în apă.

Mai mult de atât, la noi în oraş, cei cărora le cam tremură chiloţii, au ameninţat că-şi dau demisia dacă situaţia va rămâne aceeaşi şi după turul II, iar alţii îi acuză pe cetăţeni de lipsă de recunoştinţă faţă de câte lucruri bune s-au făcut cu ajutorul domnului Ponta. Mai apelează şi la tehnica perfidă prin care îşi dau ei cu presupusul că lucrurile se vor schimba (logic, în rău) dacă neamţul perfid pune mâna pe „tron”. Ei bine, ei zic că ne taie ţevile care ne aduc bani şi că anulează toate proiectele deja începute. Staţi liniştiţi, domnilor, că dacă vă dă nişte ţevi cu circumferinţă mai mică banii tot vin, dar aşa învăţaţi că răbdarea-i obligatorie pentru un politician. Poate vă educă şi pe dumneavoastră să furaţi mai cu bun simţ şi să împărţiţi şi cu noi, cetăţenii ăştia proşti, inculţi şi bătuţi de soartă care v-au disturbat prin prezenţa la vot şi punerea ştampilei pe chenarul rival. Nu ne-a tremurat mâna niciunuia, doar inima ne bătea un pic mai tare, ca nu cumva să vă vină vreo idee prin care să ne plagiaţi şi votul. Poate de-asta aţi ales ştampilele, ca să nu se mai deosebească oile de capre şi să vă fie mai uşor.

Fotografie: Google Images

Share Button