Celulele stem – un must have al proaspetelor mămici

Publicat la March 26, 2014

Ce-sunt-celulele-stemNu pot să-mi dau seama cât de informaţi sunt oamenii de rând cu privire la recoltarea de celule stem, chiar dacă s-a vorbit la ştiri despre ele. Nici eu nu ştiam prea multe, dar am început să mă documenteze, fiindcă pare un subiect interesant.

Ce sunt celulele stem? E destul de uşor de înţeles. Sunt acele celule care reuşesc să se transforme în celule diferenţiate (adică epiteliale, nervoase, musculare, hepatice), şi astfel pot să refacă ţesuturile afectate sau chiar distruse. E ca şi cum ai vrea să faci sosul pentru ardei umpluţi şi din cauza pastei de tomate sau a bulionului, acesta e prea acru. Ca să reglezi gustul adaugi o linguriţă de zahăr. Zahărul, prin dulceaţa lui, ia gustul acrişor al pastei de roşii. Cam asta fac şi celulele stem. Ca să exagerez, dacă te doare capul şi ţi-a sărit de acolo o „siguranţă”, celula stem vine şi se transformă, cine ştie cum, în siguranţă, exact pe modelul celei de la început.

Ca să ţi se poată recolta celule stem, trebuie mai întâi să fii femeie şi mai apoi să fii însărcinată, adică să vrei să aduci pe lume un copil cu zâmbet frumos (mă rezum doar la celulele stem embrionare, nu şi cele adulte).

A7GEAW_2378638b

Ce presupune recoltarea celulelor stem? Aş putea spune ce nu presupune, şi anume, durere. Când ţi se recoltează aceste celule, nu te doare nimic şi nu trebuie să te pregăteşti psihic dinainte ca să poţi face faţă durerii. E destul că te epuizează naşterea, nu e nevoie să o facă şi recoltarea de celule stem. De obicei, acestea se recoltează din ţesutul placentar, cordonul ombilical, sângele ombilical şi sângele placentar. La fiecare recoltare în parte există o procedură medicală elaborată, pe care, dacă aş încerca să o explic, probabil aş începe să mă bâlbâi.

Ce se întâmplă cu celulele după recoltare? După ce medicul a făcut recoltarea, banca de celule stem pe care ai ales-o (vă povestesc imediat şi despre asta) se va prezenta la locul faptei, va ambala probele corespunzător şi le va transporta la sediu. Imediat ce grefele au ajuns acolo, urmează verificarea integrităţii pungii, introducerea datelor personale şi procesarea acestora. Ultima etapă o presupune depozitarea, care se face în spaţii special amenajate şi supravegheate video, în stocatoare speciale de probe biologice.

Din documentările mele, ar rezulta că există aproximativ 15 bănci de celule stem în România (să-mi fie cu iertare dacă greşesc). Prima astfel de bancă din România a fost Cord Blood Center Medical şi a inaugurat primul laborator de procesare de sânge placentar în Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre ei puteţi găsi aici => www.cordcenter.ro

sigla Cord Blood Center-Medical

Nu ştiu câţi părinţi conştientizează utilitatea şi importanţa recoltării celulelor stem. Mi se pare o chestiune importantă, reprezentând o măsură de precauţie. Având în vedere că tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc, că sunt tot mai dese diagnosticările cu cancer, că oamenii mor pe capete pentru că nu s-a găsit încă un leac pentru o anumită boală, probabil ar fi bine să luăm în considerare tot ceea ce ni se pune la dispoziţie.

E adevărat că recoltarea presupune o anumită investiţie financiară, dar pentru binele copilului tău îţi dai şi viaţa, dacă eşti un părinte autentic, dacă-mi e permis să zic aşa. Am ascultat mărturiile mai multor părinţi care au apelat la această metodă şi spuneau că îşi doresc ca aceştia să fie bani irosiţi şi copilul lor să fie sănătos, decât să fie nevoie să spună că nu i-au investit în zadar.

Să nu înţeleagă nimeni greşit, nu e ca şi cum ai fi un om pesimist care se aşteaptă la ce-i mai rău de la viaţă, ci eşti un om precaut care încearcă să previzualizeze evenimentele viitoare. E ca şi cum îţi faci asigurarea la maşină sau CASCO; nu le faci pentru că ştii că mâine ai accident, ci pentru că undeva, cândva şi cumva, s-ar putea ca un neatent să se izbească de tine şi să-ţi îndoaie câte ceva. Aşa e şi cu celulele stem, nu le recoltezi pentru că eşti deja bolnav sau pentru că mâine ştii că o să fi bolnav, ci pentru că îţi doreşti ca atunci când vine boala, să o poţi trata şi să te duci sănătos acasă.

Am aflat despre o persoană care a fost vindecată de SIDA cu ajutorul celulelor stem care proveneau de la o persoană rezistentă la acest virus. Cred cu tărie că aceasta ar pute să fie o metodă prin care boala să fie mai rar pe buzele noastre şi în minţile noastre, dar mai ales în trupurile noastre. Da, e adevărat că celulele stem nu tratează toate bolile din lume, dar de unde poţi să ştii că dragul tău copil nu o să aibă exact boala pe care ele o pot trata? E un risc pe care ţi-l asumi sau nu, şi totul se reduce la o alegere.

Viitori păriniţi, aţi alege recoltarea celulelor stem?

Vă las un reportaj tare emoţionant despre Alex, care suferă de o afecţiune ce poate fi tratată prin intermediul celulelor stem:

Fotografii: Google Images şi www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html

Acest articol a fost scris pe Spring SuperBlog 2014. (proba 12)

Share Button