Cea mai mamă dintre mame

Publicat la April 8, 2016

IMG_7201Am venit pe lume într-un moment fraged al vieții mamei mele. La 19 ani și jumătate ai ei, eu notam în calendarul propriu-zis ziua 1. Astfel, este o umilă diferență de aproximativ 20 de ani, iar aceasta nu a făcut altceva decât să încurajeze conexiunea dintre noi. Imediat din adolescență, a cărei amintire e mai proaspătă, știu că am făcut din mama sprijinul meu de toate zilele. S-a transformat în cea mai bună prietenă a mea și am luat dintr-o prietenie adevărată tot ceea ce se putea, de la certuri, până la confesiuni și plâns una pe umărul celeilalte. Există reciprocitate în tot ceea ce facem, în ideea în care am mai văzut relații mamă-fiică și invers, dar comunicarea gravita doar în jurul fiicei. La noi nu cred că a fost vreodată așa. Da, eu reprezentam o prioritate în detrimentul ei, dar încă de mic copil m-a tratat ca pe un om mare. Mi-a spus problemele cu care se confruntă și cea mai puternică mă simțeam când mă ruga pe mine să aduc o soluție, soluție pe care o punea în practică și dădea rezultate pozitive. Transparența din relația noastră mi-a dat curaj să fiu la fel și în celelalte relații, iar mai mult decât atât, să sap adânc și cu grijă în sufletele altora ca să găsesc ruptura și să o îngrijesc cu dragoste până se vindecă. De ce? Pentru că transparența și autenticitatea sunt niște valori care în viețile unora sunt acoperite, iar alteori inhibate de evenimente nefaste. Tocmai de aceea trebuie găsite metode prin care să le încurajezi să renască.

Viața nu e întotdeauna cum ne-am dori să fie, așa că mai pune din când bariere precum distanța între trupurile oamenilor. Am trăit departe de mama încă din copilărie, dar așa, cumva pe sărite. Câteva luni pe an și după aceea se reîntorcea la mine. Acum, când m-am făcut mare, trăiesc la fel, singură, în celălalt capăt de țară. Niciodată nu mi-a reproșat că am plecat atât de departe, ci doar m-a încurajat să-mi urmez visurile și să nu renunț la ceva chiar dacă mi se pare imposibil sau extrem de greu de atins. Ea a crezut în cele mai nebunești visuri ale mele, chiar dacă nu le înțelegea pe deplin și uneori i se părea că ar trebui să mă mai liniștesc cu visatul.

Oricum, astăzi e ziua ei și nu pot decât să îi mulțumesc că m-a învățat ce înseamnă prietenia autentică, susținută și întreținută. Mulțumesc pentru că a crezut în visurile mele și crede în mine chiar și atunci când eu par să stau destul de prost la capitolul încredere în sine. Apreciez enorm tot ceea ce a făcut pentru mine și frații mei. Pentru altruismul de care dă dovadă zi de zi. Știu că lucrează 24 din 24 și ea crede că e neplătită, dar noi mereu o plătim în iubire, tot 24 din 24, doar că nu suntem întotdeauna cei mai buni în a arăta asta.

Așa că, draga mea cea mai bună prietenă și singura cea mai bună mamă, la mulți ani. Să trăiești fericită alături de noi, fie că suntem mai aproape sau mai departe. Să te bucuri de tot ceea ce realizăm și facem, pentru că toate se întâmplă datorită ție și a susținerii pe care ne-o oferi din toate punctele de vedere. Să ai parte de un an minunat, în care să te bucuri de fiecare experiență. Să încerci lucruri noi în bucătărie, pentru că nouă ne place grozav de tare să fim cobai în asemenea proiecte gastronomice. Să ajuți și-n dreapta și-n stânga, pentru că ne ești exemplu de căpătâi și sigur deja știm cum vrem să fim când vom fi oameni mari. Mulțumesc pentru ceea ce ești, ceea ce devii și ceea ce-mi dăruiești mereu. Te iubesc!

Share Button